Man in The Middle Saldırısı

avcı

Mitm(Man in the middle) – ortadaki adam saldırısı – TCP/IP ağlarda uygulanan ve başarı oranı oldukça yüksek bir saldırı tipidir.

Ağ güvenliği konusunda kulaktan dolma bilgisi olanların bile hakkında bilgi sahibi olduğu bu saldırı tipi hep bilinip hiç koruma alınmayan saldırı tiplerinin de en iyi örneği. Konu hakkında çeşitli koruma yöntemleri ele alınıyor fakat hemen hemen hepsi bir yerde etkisiz kalabiliyor(Switch seviyesinde alınmayan önlemler).

Bu tip araya girip veri çalma/değiştirme saldırılarının başarısı saldırganın hedef sistem ile sizin sisteminizin iletişimi esnasında(başlangıcında, ortasında vs.) araya giren birilerinin kendilerini hedef sistemmiş gibi gösterebilmesidir. L2 seviyesinde trafiği üzerine alan biri bilgi ve becerileri seviyesinde trafik üzerinde her tür işlemi yapabilir. Buna “https” trafiği ve çeşitli sistemlere login olurken kullanılan OTP(one time password) sistemler de dahil. Zira trafik üzerimizden akıyordur ve %100 müdahele imkanımız vardır.

Man in The Middle Saldırısı

Bugüne kadar bu tip basit ama hala önemini koruyan saldırı tiplerine karşı koruma yöntemi olarak genelde statik ARP kayıtları kullanılması öneriliyor. Yani hedef sistem (genelde router)in MAC adresini kendi sisteminize sabit ve değiştirilemez olarak girmek.

Bu yöntem bir dereceye kadar koruma sağlayabilir ama saldırgan biraz kafayi çalıştırıp sizin sisteminiz ile Router/Gateway arasına değil de Gateway/Router ile sizin aranıza girerse devre dışı kalır. Yani kulağını düz tutmak yerine tersinden tutarsa sizin aldığınız önlem işe yaramayacaktır.

Sizin sisteminizden çıkan trafik doğrudan Router’a gidecek, oradan da hedefine. Fakat dönen trafik Router’a ordan da araya girmiş olan saldırgana, saldırgandan sonra da sizin sisteminize doğru gidecektir. Yani gidiş paketleri üzerinde değil ama dönüş paketleri üzerinde tam bir hakimiyet söz konusu. Yine kafasını çalıştıran bir saldırgan bunu kullanarak istediği bilgiyi alabilir ve değiştirebilir.

Korunma için her iki sistemde de statik MAC adresleri kullanmak gerekebilir. Fakat DHCP calıştıran ağlarda ip-mac sabitlemesi pek mümkün değildir(lease sürelerini çok uzun tutarak ya da dhpc’den mac adresine göre ip ataması yapilabilir). Dolayısıyla çözüm yine donanım seviyesinde çözmeye kalıyor.

Eğitime hemen kayıt olun, %30 indirim fırsatını kaçırmayın!
Kıdemli eğitmenlerimiz ve EC-Council akredite eğitim kurumu olarak karşınızdayız...

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

Mail listemize üye olarak eğitim fırsatlarını kaçırmayın!
Eğitim ve ücretsiz etkinliklerizden haberdar olmak için e-posta listesimize üye olun!.