Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde verilen eğitimlere, üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim gören 25 öğrenci katılıyor. Kampta, deneyim sahibi akademisyenler ile kamu ve özel sektör yöneticileri tarafından çeşitli konularda bilgiler verilecek.
Siber Güvenlik Kış Kampı ile ilgili bilgi veren Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Baştürk; “Ülkemizin bilgi güvenliği konusundaki öncü kuruluşlarından biri olan Bilgi Güvenliği Akademisi (BGA) tarafından her sene düzenlenmekte olan “Siber Güvenlik Kampı” nın 4. sü bu sene ilk defa bir üniversite tarafından 9-14 Şubat 2015 tarihleri arasında Üniversitemiz, ERÜ Mühendislik Fakültesi, Kocasinan Belediyesi ve Talas Belediyesi’nin kıymetli destekleri sayesinde Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde ERÜ BGK tarafından organize edilmiştir.“Siber Güvenlik Kış Kampı” olarak isimlendirilen ve bir hafta boyunca sürecek olan eğitim programına 300 civarındaki başvuru arasından 15 farklı üniversiteden gelen lisans ve yüksek lisans seviyesindeki 25 katılımcı online bir sınavla kabul edildi.” dedi.
Konuşmacı olarak Erciyes Üniversitesi’ne gelen Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Bilgi Güvenliği Akademisi Yöneticisi Huzeyfe Önal, yaptığı açıklamada, 14 Şubat’a kadar sürecek kampta, öğrencilere siber savaş ve saldırı teknikleri, savunma yöntemleri gibi konularda eğitim vereceklerini söyledi. Önal, Türkiye’nin siber güvenlik konusunda 2012’ye kadar ileriye çok fazla adım atamadığını ve yatırım yapamadığını, bunun da başka problemlerle uğraşmasından kaynaklandığını kaydetti. Son dönemde bu konuya ilginin arttığına dikkati çeken Önal, “Bu alanda yetişmiş insan gücümüz maalesef yok. Hala belli konularda yurtdışından besleniyoruz. Siber savunma ürünlerinde yüzde 97 oranında dışa bağımlılık var” diye konuştu.
Önal, Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağının çok olduğunu belirtti. Türkiye’nin genç nüfusunu bu konuda eğitmesi halinde dünyaya siber güvenlik alanında bilgi ihraç edebileceğini dile getiren Önal, şunları kaydetti: “Siber güvenlik konusunda uzmanlaşanlar genelde alaylıdır. Bu konuda Avrupa Birliği projemiz vardı ama bürokrasiye takıldı. Niyetimiz ortaokul ya da liseden terk kişilere ulaşarak belirli bir eğitimden sonra sektöre kazandırmayı istiyorduk ancak olmadı. Aslında bu çok da kolay bir iş. Milletimiz de bilgisayara meraklı ama bu merak oyun oynamakla sınırlı kalıyor. Oyun oynamak yerine oyun yazarsak Türkiye çok daha iyi yerlere gelir” diye konuştu.
Huzeyfe Önal, son 1,5 yıldır siber şantaj olaylarının arttığına dikkati çekerek, şu önerilerde bulundu: “Birisi size e-mail gönderiyor. Bunu açtığınızda bilgisayarınızdaki bütün verileri, şifreleri ele geçiriyor ve sizden para istiyor. Önceden çok daha azdı bu tür olaylar. Bunun bir teknik çözümü yok. Bunu çözecek bir yazılım geliştirdiğini iddia edenler bir ay sonra yalanlanacaktır çünkü burada saldırganlar hep bir adım önde. Kullandığımız bütün güvenlik sistemlerini atlatma üzerine yoğunlaşıyorlar. Burada farkındalık önemli. E-mail kimden gelmiş, bana mı geliyor, içeriğinde gerçekten açmam gereken bir şey var mı? Merak etmeli ve şüpheci olmalılar. Bu konuyla ilgili bir kamu spotu yayınlanmasına ihtiyaç var.” Yazılımların her zaman söylendiği gibi çalışmayacağını belirten Önal, yazılımcıların bilerek ya da bilmeyerek ürünlerinde eksiklikler bırakabildiklerini savundu.