Günümüz sosyal yaşamın parçası haline gelen siber dünyaya bağımlılık arttıkça bu durum suç odaklarının da dikkatini çekmiş ve bilişim sistemleri suç aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bilişim suçlarının araştırılmasında en önemli hususlardan birisi sayısal kanıtlardır. Bilişim sistemi denildiğinde akla gelen ilk sözcüklerden biri “ağ bağlantıları” olmaktadır. Ağ bağlantıları yeri geldiğinde internet, yeri geldiğinde yerel veya özel ağ, yeri geldiğinde ise GSM ağları olmaktadır. Bu eğitimle birlikte günümüz bilişim dünyasının en önemli araçları sayılan bilgisayar ve GSM ağlarının çalışma mantıkları, suç odaklarının internet veya GSM altyapılarını kullanarak hangi yöntemlerle, nasıl suç işledikleri ve işlenen suçların tespiti için adli bilişim analiz tekniklerini uygulamalı olarak anlatılmaktadır.
Network Forensics Eğitimi
Ağ adli analiz eğitimi sonunda her bir katılımcı bilgisayar ağları kullanılarak işlenen suçlarda olay analizi, delil toplama, iz sürme, delil karartma gibi süreçleri teknik detaylarıyla pratik olarak görme şansı yakalayacaktır.
Bu eğitim sonunda katılımcılar, network üzerinden delil toplamanın temellerini, HTTP, FTP ve DNS protokollerinin yapısını, aktif ağ cihazlarının detaylarını, network üzerinden hangi şekillerde delil toplanabileceğini öğrenmektedirler. Ayrıca eğitim sonunda katılımcılar network bilişenleri üzerinde tutulan log dosyalarının nasıl okunacağı, merkezi loglama yapısının esasları, netflow merkezli sayısal delil elde etme yöntemleri, protocol analyzer ve sniffer kullanımı ile, network forensics yazılımlarının nasıl kullanılacağı konusunda da bilgi sahibi olacaklardır.