BGA Security
Makaleler

Yerel Ağda Gerçekleştirilebilecek Sadırılar ve Türleri

Bilgisayar ağları içerisinde bilgisayarların haberleşebilmesi için iki adet adres bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Birinci adres bilgisi, Fiziksel MAC Adresidir. İkinci adres bilgisi ise Mantıksal IP Adresidir. LAN yapısı içerisinde kullanılan Anahtarlama (Switch) Cihazları üzerinden geçen trafiği yönlendirmek için ağa bağlı bilgisayarların Fiziksel MAC Adresi bilgisini kullanır ve bu adres bilgisine göre trafiği yönlendirir.

Bilgisayarlar ağ içerisinde ARP Protokolü (Adres Çözümleme Protokolü – Address Resolution Protocol) çözümleme mekanizmasını kullanılarak Mantıksal IP Adresini bildiği bir bilgisayarın Fiziksel MAC Adresini ARP Tablosu üzerinden öğrenir. Bu adres bilgileri ile bilgisayarlar ağ içerisinde birbirleriyle haberleşebilir. Kısacası ARP ağ içerisinde Fiziksel MAC Adresi ile Mantıksal IP Adresi arasındaki bağlantıyı sağlar.

Yerel Ağda Gerçekleştirilebilecek Sadırılar ve Türleri

İşleyişi anlayabilmek için iki temel maddeyi bilinmesinde fayda vardır. ARP protokolünde iki farklı paket vardır. Bunlar, ARP Request ve ARP Reply paketleridir. ARP Tablosu (ARP Önbelleği) ağ içerisinde haberleşmek istediği bilgisayarların ve ağ cihazlarının IP Adresi ve MAC Adresi bilgilerinin tutulduğu ön bellektir.

Bilgisayarların ağ içerisinde birbirleri ile haberleşmesi için Fiziksel MAC Adresi bilgisine sahip olması gerektiği yukarıda belirtilmiştir. Bir bilgisayar ağa bağlandığında haberleşmek istediği bilgisayarın IP Adresini biliyor ancak MAC Adresini bilmiyorsa öncelikle ARP Tablosuna bakar. Eğer haberleşmek istenen bilgisayarın MAC Adresi ARP Tablosunda yok ise, bilgisayar tüm ağ içerisine ARP Request paketi gönderir. Bu paket “broadcast(Genel Yayın)” türünde bir pakettir ve Paketin tüm ağa ulaşabilmesi için Hedef MAC Adresi kısmı FF:FF:FF:FF:FF şeklindedir. ARP Request paketini alan bilgisayarlar Hedef IP Adresi ile kendi IP Adresini karşılaştırır. Eğer uyuşmuyorsa pakete cevap vermez. Ancak söz konusu ARP İsteği paketi gönderen bilgisayarın IP Adresi ve MAC Adresi bilgilerini kendi ARP Tablolarına “Dinamik Kayıt” olarak eklerler.

 

Duyuru Listemize Kayıt Olun, Güncel Eğitim Fırsatlarını Kaçırmayın!
Eğitimlerimizden haberdar olmak için listemize üye olmayı unutmayın.